pub-8061648142596793 Άλφα και...ΣΤΟΠ! Ένα ακόμα παιχνίδι!
top of page

Το άρθρο μου

Untitled-Artwork (10).png

Διαβάστε το άρθρο μου

Untitled-Artwork (10).png

Άλφα και...ΣΤΟΠ! Ένα ακόμα παιχνίδι!



Άλφα και...ΣΤΟΠ! Αυτή είναι η φράση με την οποία ξεκινά το γνωστό παιχνίδι σε όλους μας ''όνομα, ζώο, πράγμα, φυτό...''! Εμείς όμως, θα παίξουμε το ίδιο παιχνίδι αλλά στα δικά μας μέτρα. Θα το λέμε αλλιώς ''ουσιαστικό, επίθετο, ρήμα...'' γιατί θα σκεφτόμαστε και θα γράφουμε για τα μέρη του λόγου. Είναι μία ενδιαφέρουσα ιδέα για να θυμηθούμε ή να μάθουμε τα μέρη του λόγου. Το παιχνίδι που σας παρουσιάζω σήμερα απαιτεί γρηγοράδα σε μυαλό και χέρι, ένα μολύβι και τα τυπωμένα φυλλάδια που θα βρείτε εδώ σε τρία διαφορετικά χρώματα για να τα εκτυπώσετε. Αν δεν είναι εφικτό, μην αγχώνεστε. Πάρτε ένα λευκό χαρτί και φτιάξτε τις κατηγορίες μόνοι σας και παίξτε ελεύθερα!





Οδηγίες του παιχνιδιού


Ένας παίκτης με τη φράση ''άλφα και...'' σηματοδοτεί την αρχή του παιχνιδιού ενώ την ίδια ώρα λέει από μέσα του την αλφαβήτα. Ο διπλανός του παίκτης λέει όποτε θέλει τη λέξη ''ΣΤΟΠ''. Αναφέρεται το γράμμα που έτυχε και ξεκινούν όλοι παίκτες να γράφουν λέξεις που να ξεκινούν από το γράμμα αυτό. Σκέφτονται λέξεις για την κατηγορία ουσιαστικό (κοινό κατά προτίμηση), επίθετο (σε οποιοδήποτε γένος), ρήμα, επίρρημα, μετοχή (είτε ενεργητική είτε παθητική) κα αντωνυμία. Ο πρώτος που θα γράψει όλες τις λέξεις φωνάζει ''ΣΤΟΠ'' και οι υπόλοιποι σταματούν να γράφουν.

Τώρα ήρθε η ώρα της αναγγελίας των λέξεων. Ένας ένας αναφέρει τη λέξη που έγραψε για κάθε κατηγορία. Όσοι έχουν βρει ίδιες λέξεις σημειώνουν 5 πόντους πάνω από τη λέξη. Αν βρουν όλοι διαφορετικές, σημειώνουν 10 πόντους. Αν κάποιος δεν βρει ή δεν προλάβει να γράψει μία ή περισσότερες λέξεις σε μία κατηγορία, σημειώνει 0 πόντους και όλοι οι υπόλοιποι σημειώνουν 20 πόντους πάνω από τη λέξη τους.​ Ο καθένας προσθέτει τους πόντους του και τις σημειώνει στο πεδίο ''σκορ παίκτη''. Σκοπός του παιχνιδιού είναι η συγκέντρωση όσων γίνεται περισσότερων πόντων. Αφού προστεθούν οι πόντοι κάθε γύρου, βγαίνει το τελικό σκορ και κάποιος ανακηρύσσεται νικητής!


Υ.Γ. Σκόπιμα δεν έβαλα τις κατηγορίες πρόθεση, επιφώνημα, σύνδεσμος και άρθρο διότι δεν υπάρχουν πολλές λέξεις για αυτές.



Καλή διασκέδαση!

bottom of page
google.com, pub-8061648142596793, DIRECT, f08c47fec0942fa0