pub-8061648142596793 Όταν τα παιδιά αποτυπώνουν την πραγματικότητα με φαντασία...
top of page

Το άρθρο μου

Untitled-Artwork (10).png

Διαβάστε το άρθρο μου

Untitled-Artwork (10).png

Όταν τα παιδιά αποτυπώνουν την πραγματικότητα με φαντασία...


Όσοι γονείς και δάσκαλοι διαβάσετε το σημερινό άρθρο, ίσως αναγωρίσετε ομοιότητες με παρόμοιες δικές σας καταστάσεις με πρωταγωνιστές ποιους άλλους, τα παιδιά. Μπορεί ηλικιακά να είναι αρκετά μικρότεροι μας αλλά σίγουρα η φαντασία τους καλπάζει πολύ πιο γρήγορα από τη δική μας. Τη φαντασία τους αυτή την εκδηλώνουν και την ενσωματώνουν στην καθημερινότητά τους με σκοπό να δώσουν μία εξήγηση στα δικά τους ανεξήγητα, να ελιχθούν αποφεύγοντας την απάντηση ''δεν ξέρω..'', να πλάσσουν δικές τους καταστάσεις και ιστορίες. Στο άρθρο αυτό θα καταγράψω μερικές από αυτές τις ευφάνταστες ομολογουμένως δημιιουργίες τους για να δείτε κι εσείς πόσο ετυμόλογοι είναι και πώς σκέφτονται, με λογική και φαντασία!



  • Στις μέρες μας οι μικροί μαθητές βιώνουν την πραγματικότητα βλέποντας και ακούγοντας τα διεθνή θέματα της επικαιρότητας. Ένα από αυτά είναι και η δράση των τζιχαντιστών. Ένας μαθητής μου σε μία συζήτηση σχετική με το θέμα, προσπαθώντας να αναφερθεί σε αυτούς, τους ''βάφτισε'' τσιγγανιστές.


  • Μάθημα Θρησκευτικών, κεφάλαιο με τον Ακάθιστο Ύμνο...Ο μαθητής, ερχόμενος πρώτη φορά αντιμέτωπος με την ονομασία, τον αποκάλεσε ακαθάριστο ύμνο. Λίγο μετά, ο Αδαμάντιος Κοραής μετονομάστηκε σε Αδαμαντίδης Κοραής. Όχι, δεν τραγούδησε κάποια απο τις επιτυχίες του.


  • Συζητώντας για την ύλη ενός διαγωνίσματος στο μάθημα της Γλώσσας, ένας μαθητής ανέφερε ότι έχει να κάνει διαχρονική απεγκατάσταση. Μαντέψτε τι εννοούσε! Ναι, ναι εννοούσε χρονική αντικατάσταση.


  • Μία μαθήτρια μάθαινε για τα αρκτικόλεξα και τις συντομογραφίες. Μία άσκηση ζητούσε να γράψει τι εκφράζει το ακρτικόλεξο χλμ. Παραδέχτηκε πως δεν το γνωρίζει αλλά δεν το έβαλε κάτω. Προσπάθησε να βρει από μόνη της την απάντηση. Και με τρομερό ενθουσιασμό απάντησε χυμός λεμόνι μόσιον!


  • Μία άλλη μαθήτριά μου,πριν ξεκινήσει την ανάγνωση ενός κειμένου αναφέρθηκε στο τι πρέπει να κάνει για να κατανοήσει το νόημά του. Σας μεταφέρω τα λόγια της: ''Πρέπει να εστιάσω την προσοχή μου, δηλαδή να κάνω focus...''.


  • Μάθημα Ιστορίας, κεφάλαιο με τις θεές του Ολύμπου. Αυτό το κεφάλαιο αναφέρει πως πριν γεννηθεί η Αθηνά, ο ∆ίας κατάπιε τη µητέρα της τη Μήτιδα, γιατί είχε μάθει πως μετά εκείνη θα γεννούσε έναν θεό που θα του έπαιρνε το θρόνο. Η μικρή μαθήτρια αβίαστα ανέφερε: ''Μα γιατί να το κάνει αυτό ο Δίας; Κανονικά έπρεπε να γεννηθεί ο θεός, να έπαιρνε τον θρόνο του και ο Δίας να έβγαινε στη σύνταξη!''


  • Μάθημα Φυσικής και κεφάλαιο με τα κύτταρα. Ο πιο γνωστός μονοκύτταρος οργανισμός είναι η αμοιβάδα. Ένας μαθητής στην προσπάθειά του να θυμηθεί το όνομά του την αποκάλεσε μονηφάδα, γιατί είναι μόνο ένα κύτταρο. Λογική η αλλαγή του ονόματος, σωστά;


  • Μαθήτρια Γ' Δημοτικού...Λίγο μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς αναφερθήκαμε στα νέα μαθήματα που εισάγονται στο σχολικό πρόγραμμα όχι μόνο για την τρίτη Δημοτικού αλλά και για του μαθητές του Γυμνασίου. Μέσα σε αυτά ήταν και τα Αρχαία. Η ερώτηση δεν άργησε να έρθει...Κυρία, θα μαθαίνουμε στο Γυμνάσιο και Μαθηματικά στα Αρχαία;


  • Ένας μαθητής καλείται να λύσει μία εύκολη άσκηση. Η αντίδρασή του στην ανάγνωση της εκφώνησης...''εντάξει, την κάνω με μεγάλη ανεσία!''


  • Ένας μαθητής εξιστορούσε μία καλοκαιρινή εκδρομή που είχε κάνει στην ύπαιθρο. Στην ύπαιρθο υπήρχαν πολλά κουνούπια και έπαθε μόλυσμα! Φυσικά εννοούσε μόλυνση!


  • Μάθημα Γεωγραφίας και αναφορά στη χώρα του Λίβανου! Δεν θυμόταν καλά το όνομα και έτσι είπε Δεντρολίβανος!


  • Η γάτα είναι γνωστό πως είναι ζώο αιλουροειδές! Και έρχεται η απορία...Κυρία, το αιμοροειδές τι ζώο είναι;


  • Ένας μαθητής κάνει τις ελεύθερες ώρες του μαθήματα βόλει. Η μανσέτα είναι όρος του αθλήματος αλλά ο μαθητής μάλλον πεινούσε και την αποκάλεσε πανσέτα!


  • Μία μαθήτρια αρέσκεται στο να φτιάχνει αρώματα. Έτσι, σε μία συζήτησή μας ανέφερε πως είναι πολύ εύκολο να φτιάξει κάποιος αρώματα. Η διαδικασία είναι απλή. Βράζεις ζεστό νερό και το βάζεις σε μία λεκάνη. Έπειτα προσθέτεις το υλικό του οποίου θες να πάρεις το άρωμα, όπως χοιρινό, κατσικάκι ή πετρέλαιο για πιο έντονο άρωμα...!''


  • Αγαπημένη στιγμή για μία μαθήτρια είναι η στιγμή που πίνει το ωρόφημα της!


  • Πώς ονομάζονται αυτά τα μαλλιαρά κυρία; αποκρίθηκε και έδειξε τις βλεφαρίδες της...




...είναι τόσο όμορφος ο τρόπος που σκέφτονται! Δεν χρειάζεται πάντα να διορθώνουμε.

Ας τα αφήσουμε ελεύθερα να σκεφτούν, να εκφραστούν, Υπάρχει κάτι πιο αυθεντικά παιδικό;

bottom of page
google.com, pub-8061648142596793, DIRECT, f08c47fec0942fa0