pub-8061648142596793 Το κουτί της ορθογραφίας! Ένας απλός τρόπος για να μάθει ορθογραφία!
top of page

Το άρθρο μου

Untitled-Artwork (10).png

Διαβάστε το άρθρο μου

Untitled-Artwork (10).png

Το κουτί της ορθογραφίας! Ένας απλός τρόπος για να μάθει ορθογραφία!


Καλησπέρα σας φίλοι μου! Μάλλον για να ανοίξατε αυτό το άρθρο δυσκολεύεστε στην ορθογραφία. Μην ανησυχείτε, πολλοί μαθητές δυσκολεύονται αλλά υπάρχουν λύσεις και τρόποι να το αντιμετωπίσετε. Μερικούς τρόπους σας έχω προτείνει παλιότερα σε άλλο μου άρθρο αλλά σήμερα σας έχω κάτι πολύ απλό και δοκιμασμένο. Το μαρτυρά άλλωστε η φωτογραφία και ο τίτλος του άρθρου. Τι είναι όμως αυτό το κουτί; Είναι ένα μαγικό κουτί; Όχι, μαγικά δεν υπάρχουν στην εκπαίδευση, το έχουμε ξαναπεί, μονάχα προσπάθειες και δοκιμές των οποίων τα αποτελέσματα θα τις κρίνουν κατάλληλες ή μη.

Συνήθως, αν κάτι δυσκολεύει τον μαθητή, το ενδιαφέρον του για περισσότερη ενασχόληση με αυτό δείχνει να απουσιάζει. Άρα το πρώτο πράγμα για να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά είναι να βρούμε τρόπους που θα του ενεργοποιήσουν το ενδιαφέρον. Μολύβι και χαρτί ή ένα σωρό φωτοτυπίες ή τόμοι με βοηθήματα δε νομίζω πως θα το πετύχουν. Ίσως κάτι που να μοιάζει με παιχνίδι, κάτι απλό αλλά διαφορετικό και φυσικά κάτι με χρώματα. Έχουμε πει, επιμένουμε στα χρώματα! Εγώ σκέφτηκα κάτι απλό. Τα λίγα πράγματα που χρειάστηκα ήταν ένα κουτί, είτε είναι από κάποιο δώρο, κάποια συσκευασία, χαρτάκια διαφορετικών χρωμάτων και χρωματιστούς μαρκαδόρους. Εγώ επέλεξα το κουτί που ήταν η συσκευασία ενός παλιού κινητού μου και το έντυσα με κόκκινο χαρτί και πρόσθεσα κάποιες πινελιές. Προαιρετικά κι εσείς μπορείτε να το διακοσμήσετε όπως επιθυμείτε. Μαζί με τον μαθητή, ορίσαμε ποιο χρώμα θα αντιστοιχεί στα ρήματα, ποιο στα ουσιαστικά, στα επίθετα κλπ. ανάλογα με το πού εμφανίζονται οι δυσκολίες στην ορθογραφία. Αρχίσαμε να λέμε λέξεις γνωστές και τις γράφαμε στην αντίστοιχη κατηγορία επισημαίνοντας τα "δύσκολα" σημεία/γράμματα με διαφορετικό χρώμα μαρκαδόρου. Π.χ. γράφαμε τη λέξη άνοιγμα στο μπλε χαρτάκι, στην κατηγορία με τα ουσιαστικά, και ψάχναμε στη συνέχεια παραγωγές λέξεις όπως το επίθετο ανοιχτός και το γράφαμε στο ροζ χαρτάκι, στην κατηγορία με τα επίθετα. Δείτε τις φωτογραφίες...


Έτσι, δημιουργήσαμε οικογένειες λέξεων ενώ ταυτόχρονα ταξινομούσαμε τις λέξεις στη σωστή κατηγορία με τα μέρη του λόγου. Με αυτόν τον τρόπο, ο μαθητής αποκτά αυτοπεποίθηση καθώς βλέπει πως γνωρίζει την ορθογραφία πολλών λέξεων, κάνει επανάληψη στα μέρη του λόγου, ανακαλεί βασικούς κανόνες ορθογραφίας και παίζει! Τόσο απλό! Σας προτείνω να το δοκιμάσετε! Δεν κοστίζει κάτι! Ιδανικά θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο και καθημερινά για τις δύσκολες λέξεις της ορθογραφίας της επόμενης ημέρας.

Θα τα ξαναπούμε φίλοι μου!

Μ.Χ.

bottom of page
google.com, pub-8061648142596793, DIRECT, f08c47fec0942fa0