pub-8061648142596793
top of page

Το άρθρο μου

Untitled-Artwork (10).png

Διαβάστε το άρθρο μου

Untitled-Artwork (10).png

Εκπαιδευτικά παιχνίδια για ''ταμπλετούχα'' παιδιά! (Μέρος 1ο)


Είναι γεγονός! Όσο η τεχνολογία εξελίσσεται τόσο πιο έντονη είναι και παρουσία της στην καθημερινότητα των παιδιών. Πλέον, η χρήση smartphones, των ελληνιστί έξυπνων τηλεφώνων (κρίνονται έξυπνα ή όχι ανάλογα με τη χρήση βεβαίως), ή των τάμπλετ, είναι διαδεδομένη σε μαθητές ακόμα και του νηπιαγωγείου. Σαν εκπαιδευτικός, πρέπει να παραδεχτώ πως αν αξιοποιήσει κανείς τις δυνατότητές τους εκπαιδευτικά, μπορεί να διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό το διδακτικό του έργο χρονικά και λειτουργικά σε ορισμένες περιπτώσεις. Όμως, θέλει προσοχή. Είναι ένα μέσο, ένα εργαλείο και το είδος της χρήσης θα καθορίσει ή όχι τα αποτελέσματα. Είναι εντυπωσιακό αλλά όχι πάντα χρήσιμο. Είναι εύκολο να ξεφύγει και η χρήση να γίνει κατάχρηση. Για να αποφευχθεί αυτό, προτείνω σε γονείς ναι μεν να χρησιμοποιούν τα παιδιά τάμπλετ, εφόσον έχουν, όμως με μέτρο και, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, με καθοδήγηση ή διακριτική παρακολούθηση. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί. Ίσως σε επόμενο άρθρο να αναφερθώ σε αυτό το θέμα.

Έστω λοιπόν ότι στο σπίτι υπάρχει τάμπλετ και το παιδί παρουσιάζει μία καλή σχέση μαζί του. Θα παίξει παιχνίδια δράσης, περιπέτειας και αγωνίας αλλά καλό θα ήταν να προτείνετε να αφιερώσει λίγο χρόνο και σε κάποιες εκπαιδευτικές εφαρμογές. Και αυτά μπορούν να είναι διασκεδαστικά. Γι' αυτό, συγκέντρωσα μερικές από τις πιο χρήσιμες και ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές εφαρμογές που έχω χρησιμοποιήσει και που μπορείτε να τις κατεβάσετε. Οι εφαρμογές αυτές απευθύνονται σε μαθητές πολλών διαφορετικών ηλικιών, γι' αυτό θα σας κάνω για το καθένα μία σύντομη παρουσίαση. Ξεκινώ λοιπόν...


Είναι ένα παιχνίδι αναζήτησης ελληνικών λέξεων οριζόντια, κάθετα, διαγώνια ή αντίστροφα, με εφτά κατηγορίες (ζώα, χώρες του κόσμου, ιστορικά πρόσωπα, πόλεις του κόσμου, εμπορικά σήματα, γλώσσες, αγγλικά για παιδιά), διαθέτει εφτά επίιπεδα δυσκολίας και δύο τύπους, με βοήθεια ή χωρίς. ​​Ιδανικό για μαθητές Γ' τάξης και άνω...Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα παιχνίδια γνώσεων Γεωγραφίας. Έχει πολύ όμορφα γραφικά και ενθουσιάζει ακόμα και μεγάλους. Δεν υποστηρίζει ελληνικά αλλά είναι εύκολο να χρησιμοποιηθεί και από μαθητές με βασικές γνώσεις στα αγγλικά. Με ένα τρένο ή αεροπλάνο ή καράβι ταξιδεύεις σε όλο τον κόσμο και σε κάποιες στάσεις εμφανίζονται οι ερωτήσεις Γεωγραφίας. Πραγματικά αξίζει μια προσπάθεια!Εξίσου ενδιαφέρον είναι και το παιχνίδι αυτό για μαθητές των πρώτων τάξεων του Δημοτικού. Διαλέγεις τον χαρακτήρα που θες να είσαι και ξεκινάς ένα ταξίδι. Οι προορισμοί είναι διαφορετικοί και τα παιχνίδια επίσης. Στη Μαγαδασκάρη προσπαθείς να βρεις τα κρυμμένα ζώα, στην Αίγυπτο να βγεις από τον λαβύρινθο, στην Αυστραλία αφαιρείς ένα αντικείμενο που δεν ανήκει στη κατηγορία που φανερώνουν τα υπόλοιπα και στην Κίνα να αντιστοιχίσεις εικόνες. Αυτό το παιχνίδι καλλιεργεί την παρατηρητικότητα του παιδιού, τη λογική και μέσα από αυτό ανακαλύπτει, αναζητά και συγκρίνει.Είναι ένα παιχνίδι για δύο μαθητές πρώτης και δευτέρας Δημοτικού με πράξεις πρόσθεσης, αφαίρεσης, πολλαπλασιασμού και διαίρεσης και με βαθμό δυσκολίας. Διαθέτει ελληνικό μενού και απαιτεί ταχύτητα και γρήγορους υπολογισμούς. Είναι όμως διασκεδαστικό γιατί είναι για 2!Και τώρα ένα παιχνίδι για την εκμάθηση λέξεων στα Αγγλικά. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι με όμορφο περιβάλλον στο οποίο ο μαθητής μπορεί να συνδυάσει εικόνες και αντικείμενα με την ονομασία τους στα Αγγλικά. Ιδανικό για μαθητές που πρωτοξεκινούν να μαθαίνουν Αγγλικά.
Μία εφαρμογή για ζωγραφική με το χέρι με μαγικές πινελιές. Ιδανικό για όλες τις ηλικίες και για πράξεις στο τάμπλετ και όχι στο χαρτί που σίγουρα δεν θα του κινεί και τόσο το ενδιαφέρον.


Καλή διασκέδαση!

bottom of page